Pranie dywanów, czyszczenie wykładzin, mycie okien, sprzątanie
http://www.rousteaurullaud.com/pineau-fr.html
Cognac - Pineau des Charentes Pineau des Charantes lub Pineau Charantais nale¿y do tzw. win likierowych. Produkuje siê je na bazie koniaku, dlatego zawsze siê z nim kojarzy. Ma wysoki, zbli¿ony do wermuthu, poziom alkohololu, od 16 do 22 %, zwykle jednak miêdzy 17 a 18%. Tworzy siê je przez dodanie spirytusu winnego, zwykle z ostatniego roku, wprost ze zbiorników, do rozpoczynaj±cego fermentacjê moszczu. Niektórzy producenci mieszaj± moszcz ze starym koniakiem. Jest s³odkie, przyjemne, o szczególnym charakterze. Bywaj± bia³e lub lekko ró¿owe. Jest to produkt bardziej wysokiej klasy rzemios³a ni¿ wielkiego biznesu w regionie Cognac. Zwykle Pineau dojrzewa w dêbie z Limousin od zbioru a¿ do lipca nastêpnego roku. Vieux musi spêdziæ w beczce przynajmniej piêæ lat. Extra Vieux jeszcze d³u¿ej. Czas spêdzony w beczce zapewnia Pineau pe³n± równowagê miêdzy alkoholem, s³odycz± i kwasowo¶ci±. Czêsto dojrzewaj± w po³owie w barrique (dêbowe beczki 225 litrowe), w po³owie w klasycznych tonneau (900 litrów). Bia³e Pineau tworzy siê z takich odmian jak Sain Emilion, Folle Blanche i Colombard, ró¿owe z Malbec, Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Ró¿owe wymaga krótszego le¿akowania i najczê¶ciej podaje siê jako aperitif. Zbiór winogron do produkcji Pineau jest trudniejszy ni¿ do koniaku, musz± byæ zbierane pó¿niej, gdy s± bardzo dojrza³e. Historia Pineau z Charantes siêga roku 1589, kiedy na tron francuski wst±pi³ Henryk IV. Jak mówi legenda, winiarz z miejscowo¶ci Burie przez przypadek wla³ moszcz do beczki, w której znajdowa³a siê niewielka ilo¶æ spirytusu winnego. Zapomnia³ o tym. Po kilku latach, w okresie obfitych zbiorów, poszukuj±c pustych beczek odkry³ , ¿e jedna z nich zawiera to, co dzi¶ znamy jako Pineau des Charantes. Odpowiednikiem Pineau w Gaskonii, ojczy¿nie armaniaku, jest Floc de Gascogne. Oba te trunki pija siê mocno sch³odzone, w tulipanowych kieliszkach, w temperaturze 5-6 stopni Celsjusza. Podaje sie je zwykle jako aperitif przed posi³kiem, do koktajli a tak¿e jako wino deserowe.. |