Pranie dywanów, czyszczenie wykładzin, mycie okien, sprzątanie
WINO– napj alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji soku z winogron, ktra w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji. Proces ten jest bardzo skomplikowany i ulega modyfikacjom w zalenoci od producenta i rodzaju wina.
Istniej setki odmian, smakw i rodzajw wina. Jego smak oraz bukiet zapachowy zaley od rodzaju szczepw winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na ktrej si je uprawia oraz od sposobu winifikacji. Chocia okrelenie wino przyjo si w Polsce jako potoczna nazwa wielu w podobny sposb pozyskiwanych napojw alkoholowych na bazie owocw, to jednak na og dotyczy ono czystych produktw gronowych. Wina z innych owocw, okrela si mianem win owocowych i maj one zwykle w samej nazwie wymienione owoce, z ktrych zostay wytworzone np. "wino jabkowe". Wina produkowane s z soku z winogron, ktry uszlachetnia si poprzez proces fermentacji i dzieli si na: wina biae wina czerwone wina rowe dodatkowo mog by sodkie, psodkie, pwytrawne i wytrawne, w zalenoci od zawartoci cukru w kocowym produkcie zawieraj najczciej od 8% do 14% alkoholu niektre mocne wina z Kalifornii, sonecznych regionw Francji, jak te Wgier, osigaj nawet do 16% zawartoci alkoholu wina musujce – rozrni naley trzy okrelenia win musujcych: szampan (Champagne) – uzyskiwane metod szampask i pochodzce z rejonu Szampania wino szampaskie – uzyskiwane metod szampask, ale niewyprodukowane w Szampanii wino musujce – zwyke wino nasycone sztucznie dwutlenkiem wgla wina wzmacniane – poprzez dodatek mocniejszego alkoholu, zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. wermut, madera, malaga, marsala, porto, sherry. |