WINO

Pranie dywanów, czyszczenie wykładzin, mycie okien, sprzątanie
WINO– napj alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji soku z winogron, ktra w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji. Proces ten jest bardzo skomplikowany i ulega modyfikacjom w zalenoci od producenta i rodzaju wina.

Istniej setki odmian, smakw i rodzajw wina. Jego smak oraz bukiet zapachowy zaley od rodzaju szczepw winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na ktrej si je uprawia oraz od sposobu winifikacji.

Chocia okrelenie wino przyjo si w Polsce jako potoczna nazwa wielu w podobny sposb pozyskiwanych napojw alkoholowych na bazie owocw, to jednak na og dotyczy ono czystych produktw gronowych. Wina z innych owocw, okrela si mianem win owocowych i maj one zwykle w samej nazwie wymienione owoce, z ktrych zostay wytworzone np. "wino jabkowe".

Wina produkowane s z soku z winogron, ktry uszlachetnia si poprzez proces fermentacji i dzieli si na:

wina biae
wina czerwone
wina rowe
dodatkowo mog by sodkie, psodkie, pwytrawne i wytrawne, w zalenoci od zawartoci cukru w kocowym produkcie
zawieraj najczciej od 8% do 14% alkoholu
niektre mocne wina z Kalifornii, sonecznych regionw Francji, jak te Wgier, osigaj nawet do 16% zawartoci alkoholu
wina musujce – rozrni naley trzy okrelenia win musujcych:
szampan (Champagne) – uzyskiwane metod szampask i pochodzce z rejonu Szampania
wino szampaskie – uzyskiwane metod szampask, ale niewyprodukowane w Szampanii
wino musujce – zwyke wino nasycone sztucznie dwutlenkiem wgla
wina wzmacniane – poprzez dodatek mocniejszego alkoholu, zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. wermut, madera, malaga, marsala, porto, sherry.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wypiekibeaty.keep.pl
  • Podobne
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Pranie dywanów, czyszczenie wykładzin, mycie okien, sprzątanie