Pranie dywanów, czyszczenie wykładzin, mycie okien, sprzątanie
http://www.matusalem.com/home.html#home Historia rumu Matusalem Matusalem & Company zosta³o za³o¿one przez Benjamina i Eduardo Camp, którzy opu¶cili Hiszpaniê i osiedlili siê na Kubie w celu otworzenia destylarni rumu. W 1872 roku, bracia Camp, razem z ich partnerem - Everisto Alvarezem utworzyli markê Matusalem w Santiago de Cuba. Bracia Camp mieli niezbêdn± wiêdzê i do¶wiadczenie w mieszalnictwie i destylacji które wynie¶li z produkcji hiszpañskiej brandy. Nazwa "Matusalem" pochodzi od biblijnego Methuselah'a (Matuzalem), który zgodnie z przek³adem ¿y³ 969 lat. Nazwa ta zosta³a zaczerpniêta w odniesieniu do procesu starzenia rumu w produkcji tej marki. Nazwa jest wziêta z hiszpañskiego powiedzenia - "Mas viejo que Matusalem," co oznacza starszy ni¿ Matusalem. W 1912, Benjamin Camp powróci³ do Hiszpanii, pozostawiaj±c firmê w rêkach brata Eduardo. Rodziny Camp i Alvarez zosta³y po³±czone, kiedy córka Evaristo Alvareza po¶lubi³a syna Eduardo Campa. Podczas nastêpnych 25 lat firma ros³a pod dowództwem Claudio Alvareza LeFebre, syna Evaristo Alvareza. W latach 30-tych XX wieku, prohibicja w USA spowodowa³a, ¿e Kuba sta³a siê ulubionym celem wakacyjnych woja¿y Amerykanów, odkrywaj±c przed nimi nowe trunki jak kubañski rum czy drinki na nim oparte. W latach 40-tych, Claudio Alvarez LeFebre zosta³ zast±piony przez swojego syna, Claudio Alvarez Soriano. Pod jego dynamicznym dowództwem, firma objê³a 50% kubañskiego rynku rumu. Jednak¿e w roku 1956 nad przedsiêbiorstwem zebra³y siê ciemne chmury. Starszy Alvarez umar³, a sze¶æ miesiêcy pó¼niej m³odszego Alvareza zmóg³ rak p³uc. W tym samym roku, Fidel Castro rozpocz±³ rewolucjê przeciwko re¿imowi prezydenta Fulgencjo Batisty. W 1959, w wyniku rewolucji kubañskiej, Matusalem and Company zosta³a wygnana z Kuby i osiedli³a siê w USA. W 2002 roku, destylarnia zosta³a ponownie otwarta i pozycjonuje siê jako linia premium w¶ród karaibskich rumów. Poniewa¿ rz±d kubañski nie mo¿e ju¿ u¿ywaæ jej nazwy, produkty starej fabryki Matusalem w Santiago de Cuba u¿ywaj± obecnie nazwy Ron Santiago. Dzisiaj, rum Matusalem jest produkowany na Dominikanie, a mistrzowie mieszalnictwa s± potomkami prawowitych za³o¿ycieli firmy. Rodzaje rumu Matusalem: -> Rum Matusalem Clasico (z³oty rum) - cena orientacyjna - 80 - 90 PLN Rum Matusalem Clasico jest klasycznym z³otym rumem tworzonym z wybranych rodzajów rumów le¿akowanych w dêbowych beczkach i starzonych w 10-letnim systemie Solera (specjalny system ³±czenia i starzenia rumów zaadoptowany przez Matusalem jako system oryginalnie u¿ywany do starzenia brandy, sherry czy wina). Dziêki temu powsta³ rum premium o wysokiej jako¶ci, wyró¿niaj±cym siê smaku i wyj±tkowej delikatno¶ci. Wygl±d, zapach, podniebienie Jest to klarowny rum o g³êbokim kolorze miedzi lub jak kto woli miodu. Zapach kojarzy siê z ciep³ymi aromatami wanilii, kokosa, melasy i toffee. W smaku zbli¿ony do bourbona. Na podniebieniu pozostaje przyjemny posmak wanilii. Jak piæ rum Matusalem Clasico? Matusalem Clasico to idealny trunek do mieszania i tworzenia drinków, jak np. Cuban Punch drink czy Casa Blanca drink. -> Rum Matusalem Platino (bia³y rum) - orientacyjna cena - 60 - 70 PLN Rum Matusalem Platino jest to bia³y rum w wersji premium. Trzykrotnie destylowany, ³±czony w specjalnym procesie, rafinowany, aby otrzymaæ rum o czystym smaku i subtelnym zapachu. Doskona³a alternatywa dla mi³o¶ników wódek typu premium. Le¿akowany w dêbowych beczkach po bourbonie. Wygl±d, zapach, podniebienie Rum Matusalem Platino jest krystalicznie czysty, lekki i wytrawny. Wyczuwalne zapachy kwiatów. W smaku delikatny w rozgrzewaj±cym zakoñczeniem. Wyczuwalna s³odycz i owocowy posmak. Pozostaje na podniebieniu w umiarkowanym czasie z wyczuwaln± nut± s³odyczy melasy. Jak piæ rum Matusalem Platino? Matusalem Platino to idealny trunek do mieszania i tworzenia drinków, jak np. Mojito drink czy Havana Drink. -> Rum Matusalem Gran Reserva (z³oty rum premium) - cena orientacyjna - 100 - 120 PLN Rum Matusalem Gran Reserva to koronne osi±gniêcie firmy Matusalem. By³ ju¿ oryginalnie produkowany ponad 130 lat temu w Santiago de Cuba - znany tak¿e jako cognac w¶ród rumów. Matusalem Gran Reserva produkowany jest w 15-letnim systemie Solera. Wygl±d, zapach, podniebienie Nie wszystkie rumy tworzone s± takie same i poznaæ to ju¿ po pierwszym kontakcie z Matusalem Gran Reserva. Rum ma bogaty, z³oty kolor porównywalny z innymi rumami które s± starzone w najlepszych beczkach dêbowych. W zapachu wyczuwalne s± nuty wanilii, melasy, karmelu i ¶liwek. W smaku rum Matusalem Gran Reserva jest delikatny z wyczuwalnym bukietem wanilii, melasy i karmelu. Kompleksowa paleta smaku sprawia, ¿e ¿ar alkoholu jest ledwie wyczuwalny. Wykoñczenie jest d³ugie, delikatne i wytrawne. Jak piæ rum Matusalem Gran Reserva? Rum Matusalem Gran Reserva powinno siê piæ solo lub na lodzie. Mo¿e natomiast stanowiæ te¿ bazê dla wy¶mienitych drinków. http://www.youtube.com/watch?v=Kt1AjzOfYT4 http://www.youtube.com/watch?v=O_B_V75IL70 |