Pranie dywanów, czyszczenie wykładzin, mycie okien, sprzątanie
.............
Galliano w³oski likier, skomponowany z ponad 30 zió³ pochodz±cych z w³oskich Alp, którego nazwa pochodzi od w³oskiego bohatera wojennego Giuseppe Gallianiego, który ws³awi³ siê jako major w³oskiej armii dokonaniami przeciwko bojownikom etiopskim w ostatniej dekadzie XIX wieku. Jak g³osi historia Galliani broni³ siê przed kilkakrotnie silniejszym wrogiem, utrzymuj±c swoje pozycje przez ponad sze¶æ i pó³ tygodnia. Major sta³ siê bohaterem ca³ej Italii, i dlatego twórca z³ocistego likieru Arturo Vaccari postanowi³ oddaæ ho³d Gallianiemu. Proces produkcji przechodzi³ z pokolenia na pokolenie i do dzi¶ utrzymywany jest w ¶cis³ej tajemnicy. Korzenie, kwiaty oraz owoce wykorzystywane do narodzin z³otego likieru pochodz± ze stoków Alp i pó³nocnej czê¶ci w³oskiego buta. galliano5Dziêki najlepszym podniebieniom, mog±cym odró¿niæ wiele smaków i sk³adników, wiadomo, ¿e do produkcji u¿yte s± m.in. miêta, wanilia, cynamon, lawenda, any¿ czy ja³owiec. Zio³a s± mieszane ze spirytusem i wod±, po czym wywar poddawany jest destylacji w miedzianych alembikach. Ca³o¶æ mieszana jest z oczyszczonym spirytusem rektyfikowanym, a nastêpnie rozciêczany do mocy 35%. Galliano rozlewa siê do wysokich butelek, maj±cych przypominaæ dawne rzymskie kolumny, podobnych do smuk³ego sto¿ka. Finalnie likier posiada harmonijny aromat, w smaku odznaczaj±c siê siln± s³odycz±. galliano4Likier Galliano jest idealnym trunkiem do tworzenia koktajli. Prawie wcale nie podaje siê go w czystej postaci. Mo¿e stanowiæ dodatek do kawy, b±d¼ przy odpowiednio dobranych sk³adnikach stanowiæ uzupe³nienie deseru. Chyba najs³ynniejszym i najlepszym sposobem podawania jest tzw. Galliano Hot Shot. 20 ml Likieru Galliano, 20 ml gor±cego espresso, 1 ma³a ³y¿eczka bitej ¶mietany Do kieliszka wlewamy likier Galliano. Nastêpnie delikatnie dope³niamy espresso (najlepiej po wypuk³ej stronie ³y¿eczki) tak by powsta³y dwie warstwy. Na wierzch nak³adamy bit± ¶mietanê. Wychodz±c na przeciw licznym pytaniom naszych Klientów o rodzaje likieru Galliano, producent likieru informuje, ¿e likier Galliano na ¶wiecie jest produkowany w nastêpuj±cych wersjach: GALLIANO L'AUTENTICO - ORIGINAL podstawowa i najbardziej znana wersja likieru o smaku waniliowym. Pojemno¶æ 0.5L, 42,5 % alk. GALLIANO RISTRETTO oryginalny likier Galliano z dodatkiem kawy espresso. Pojemno¶æ 0.5L, 30 % alk. GALLIANO BALSAMICO oryginalny likier Galliano z dodatkiem w³oskiego octu balsamicznego. Pojemno¶æ 0.5L, 30 % alk. Do niedawna dostêpna by³a te¿ wersja GALLIANO VANILLA, oryginalny likier o wzmocnionym smaku wanilii, ale nie jest ju¿ produkowany. |